среда, 18 ноября 2015 г.

НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ В УМОВАХ НВК
 (З ДОСВІДУ РОБОТИ ШОСТКИНСЬКОГО НВК: СПЕЦІАЛІЗОВАНА ШКОЛА І-ІІ СТУПЕНІВ-ЛІЦЕЙ)

      Національно - патріотичне виховання в НВК здійснюється на всіх етапах навчання, забезпечує всебічний розвиток, гармонійність і цілісність особистості, розвиток її здібностей та обдарованість, збагачення на цій основі інтелектуального потенціалу народу, його духовності і культури, виховання громадянина України, здатного до самостійного мислення, суспільного вибору і діяльності, спрямованої на процвітання України.
       Напрямками роботи  Шосткинського НВК: спеціалізована школа І-ІІ ступенів-ліцей з національно-патріотичного виховання є:
−    формування патріотизму, відповідальності за долю нації, держави;
  виховання розуміння високої цінності українського громадянства, внутрішньої потреби бути громадянином України;
−    формування поваги до Конституції України, державної символіки: Герба, прапора, Гімну України;
    збереження і продовження українських культурно - історичних традицій;
  виховання шанобливого ставлення до рідних святинь, української мови, історії;
 формування національної  свідомості, людської гідності, любові до рідної землі, родини, народу;
  формування  соціальної  активності;
−  виховання правової культури особистості;
− формування  й  розвиток духовно-моральних і загальнолюдських цінностей;
  формування в  учнів потреби до праці  як першої життєвої необхідності, високої цінності й головного способу досягнення життєвого успіху;
− сприяння розвитку фізичного, психічного та  духовного здоров’я, задоволення естетичних та культурних потреб особистості;
− виховання здатності протидіяти проявам аморальності, правопорушень, бездуховності, антигромадській діяльності.
   Національно-патріотичне виховання ліцеїстів відбувається як в урочний час (засобами предметів навчального циклу), так і в позаурочний час. (Додаток 1)
У плані виховної роботи школи відповідні тематичні заходи зазначені впродовж усього навчального року, але найбільше вони сконцентровані в період національно-патріотичних декад та місячників, які проводяться в жовтні ( у період святкування річниці звільнення України від фашистських завойовників), у січні (приурочено  Дню соборності України та Дню пам`яті героїв Крут), у травні (до Дня пам`яті та примирення та Дня Перемоги). До традиційних тематичних декад додалася декада, приурочена  Дню Героїв Небесної Сотні (20 лютого).
    У рамках декад проводяться різноманітної форми тематичні заходи: (Додаток 2)
-         уроки пам`яті («Серед братських могил», «Недописані сповіді, які опалила війна», «Трагедія цвіту України», «Згадаймо їх поіменно…», «Крутянські спартанці, або як нищили цвіт українців»,«Хай Крутів дзвін пробуджує свідомість українців» , «Від Чорного моря й до Карпат – це моя Україна», «У серці з Україною», «Тільки в єдності і тільки разом» тощо );
-         зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни, дітьми війни, воїнами Збройних сил України, волонтерами;
-         акції   пам`яті («Ветеран живе поруч», «Запали свічку»,  «З добрим ранком, ветерани!», «Ніхто не забутий – ніщо не забуто», акція-реквієм «Герої не вмирають…»);
-         тематичні екскурсії (до міського краєзнавчого музею, музею ім. І. М. Кожедуба, військової частини 3022, до пам’ятних місць поховання в межах міста та поза містом);
-         проведення тематичних літературно-музичних композицій. (Додаток 3)
Велику роль у патріотичному вихованні учнів відіграє Музей історії школи. (Додаток 4) Поряд  зі сторінками становлення та розвитку навчального закладу з метою повернення із забуття славних імен учнів і вчителів -  учасників Великої Вітчизняної війни створений куточок Бойової слави.
Відкриттю Куточка передувала велика пошуково-дослідницька робота всього учнівсько-педагогічного колективу школи. Нині на базі Музею діє пошуковий загін  із числа учнів-активістів «Неопалима купина», який координує всю роботу з пошуку та узагальнення матеріалів про учнів та вчителів – учасників Великої Вітчизняної війни. Нині зібраний й систематизований багатий  матеріал, який розміщений на стендах:: «У житті є пам'ять, що ніколи не вмирає», «Твоя високість, мужність кров твоя планету і людину захистили...», «Із забуття вас наша пам'ять повертає», «Їх вибрав час», а також зберігається на електронних носіях. Дослідження продовжується через зустрічі з ветеранами, рідними та близькими загиблих, через листування з тими, хто живе за межами міста.
Основне завдання діяльності Куточка Бойової слави: патріотичне та громадянське виховання учнів на прикладі бойових звитяг учнів та вчителів – учасників Великої Вітчизняної війни. З цією метою підготовлені оглядова  та тематичні екскурсії, якими систематично охоплюються всі учні школи, а також їх батьки та гості закладу.
Музей став центром проведення позакласних та позашкільних тематичних  виховних заходів та уроків, зустрічей з ветеранами Великої Вітчизняної війни, їх рідними та близькими. 
На базі Музею проводяться  традиційні конкурси читців поезії «Рядки, обвуглені війною» та конкурс юних поетичних обдарувань «Не я пишу – пам`ять мною пише».
 Упродовж останніх п’яти років на базі Музею працює пошуковий загін «Неопалима купина». (Додаток 5)
Окремої уваги заслуговує волонтерська діяльність учнів навчального закладу, мета якої сприяти формуванню гідного громадянина України, наділеного якостями чуйної, щедрої, толерантної людини, готової стати на захист своєї держави. Волонтерський загін школи, а також окремі класні волонтерські загони неодноразово ставали переможцями різного рівня конкурсів-оглядів соціальних волонтерських проектів. Упродовж останніх років юними волонтерами були реалізовані проекти: «Даруймо людям сонце», «Добро й милосердя –  два крила», «Чужого горя не буває, «Ветеран живе поруч». (Додаток 6) Волонтери охоплюють напрямки діяльності:
-         піклування про ветеранів Великої Вітчизняної війни;
-         піклування про ветеранів  праці;
-         шефство над Шосткинським філіалом Сумського шпиталю;
-         зв’язок із сімєю Випускника Сергія Кузьміна, загиблого в Афганістані;
-         зв’язок із свідками голодомору 1932-33 років;
-          допомога сім`ям воїнів АТО.
Реалії сьогодення визначили новий напрям волонтерської роботи –  психологічна та моральна підтримка воїнів Збройних Сил України, допомога родинам, що були вимушені покинути свої домівки. Учні школи взяли участь у Всеукраїнській  акції  «Лист солдату», міських акціях «Новорічний подарунок бійцю», «Зігріймо солдата». У ході акцій було зібрано сотні посилок, які відіслані бійцям  у зону АТО ; на зібрані волонтерами кошти для військової частини 3022 були придбані бензопили. (Додатдк 7)                                                                                                               
              З ініціативи наших учнів, на території  школи були розгорнуті найдовші поки що в нашому місті 20-метрові полотнища у кольорах національного стяга. (Додаток 8)
     Жодне шкільне свято не проходить без українських прапорів, національної символіки, виконання Державного Гімну. Так традиційне  свято Дня ліцеїста вже два роки поспіль проходить під українськими гаслами, з конкурсами на українську тематику. Як приклад,  цьогорічного День ліцеїста проходив під гаслом «З Україною в серці». Конкурсна програма свята включала: колективне виконання пісні про Україну, презентацію улюбленої української страви, спортивну естафету «Козацький дух», змагання «Юний стрілок України», складання віршів за опорними словами «З Україною в серці». (Додаток 9).
    Багато заходів патріотичного, волонтерського спрямування ініціюють і проводять центри самоврядування «Грані добра» та «Гарт» шкільної учнівської демократичної республіки «Співдружність – Ми».
   Національно-патріотичному вихованню учнів школи сприяє і участь команд у загальноміських заходах: іграх «Патріот», «Сокіл», фестивалі «Нащадки козацької слави», естафеті до Дня козацтва (нині Дня захисників України).
  Таким чином, у Шосткинському навчально-виховному комплексі: спеціалізована школа І – ІІ ступенів-ліцей система національно-патріотичного виховання побудована так, щоб випустити зі стін школи національно свідомого громадянина України.






                                               

Комментариев нет:

Отправить комментарий